Archiwum bloga

wtorek, 12 stycznia 2016

Olej rzepakowy to dobry wybór ?



Słyszymy ciągle, że tłuszczu należy unikać, jednak potrzebujemy go jak wszystkich innych składników w naszej diecie.  Jak wybrać ten właściwy. Dziś kilka słów na temat oleju rzepakowego.
                Mimo coraz większej edukacji społeczeństwa wciąż krąży wiele mitów na temat oleju rzepakowego. Dziś chcielibyśmy przekonać was, że olej rzepakowy jest uznany za najzdrowszy olej na świecie i w niczym nie ustępuje oliwie z oliwek.
                W latach 70 olej rzepakowy uprawiany był z roślin charakteryzujących się wysoką zawartością kwasu erukowego , który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. I to właśnie kwas erukowy jest przyczyną złej sławy oleju rzepakowego.  Na szczęście w wyniku prac hodowlanych udało się uzyskać odmiany rzepaku, które są całkowicie pozbawione tego kwasu i to właśnie wyłączni z nich pozyskiwany jest w dzisiejszych czasach olej rzepakowy.
W sklepach możemy kupić przede wszystkim olej rafinowany ze względu na najwyższą wydajność tego procesu.  Olej rafinowany powinien być bezwonny, w kolorze słomkowym o neutralnym smaku. Olej rafinowany może być znacznie dłużej przechowywany ponieważ w procesie rafinacji usuwamy z niego katalizatory procesu utleniania. Posiada on również większą odporność na procesy termiczne. Pamiętaj, jeśli chcesz smażyć lub piec ciasto z dodatkiem oleju używaj oleju rzepakowego rafinowanego.
N a sklepowych półkach możemy również znaleźć olej tłoczony na zimno, który pozyskiwany jest w procesie w którym temperatura nie przekracza 50 C. Są to oleje, które nie są poddawane procesowi rafinacji, dlatego ważne by były pozyskiwane z surowców wysokiej jakości.  Olej tłoczony na zimno idealny jest do potraw które nie są podawane obróbce termicznej np. różnego rodzaju sałatki, sosy.                                                                                                                                                                 Sposób wytwarzania oleju rzepakowego niema istotnego wpływu na zawartość w nim kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem  NNKT ( niskonasycone kwasy tłuszczowe) szczególnie kwas linolowy ( z rodziny kwasów omega-6), alfa-linolenowy ( z rodziny kwasów omega-3).  Cechuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega 3, który powinien wynosić 2:1.  Zawiera on tylko ok7 % niepożądanych w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych.  Olej rzepakowy zawiera znaczną ilość kwasu oleinowego, który reguluje zawartość cholesterolu frakcji LDL ( cholesterol niepożądany w naszym organizmie), zawiera również znaczną ilość steroli roślinnych, beta karotenu, witaminy K oraz E.

 Dlatego  jeśli zastanawiasz się jaki olej wybrać my proponujemy olej rzepakowy !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz