Słyszymy ciągle, że tłuszczu należy unikać, jednak potrzebujemy go jak
wszystkich innych składników w naszej diecie.
Jak wybrać ten właściwy. Dziś kilka słów na temat oleju rzepakowego.
Mimo coraz większej
edukacji społeczeństwa wciąż krąży wiele mitów na temat oleju rzepakowego. Dziś
chcielibyśmy przekonać was, że olej rzepakowy jest uznany za najzdrowszy olej
na świecie i w niczym nie ustępuje oliwie z oliwek.
W latach 70 olej
rzepakowy uprawiany był z roślin charakteryzujących się wysoką zawartością
kwasu erukowego , który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. I to właśnie kwas
erukowy jest przyczyną złej sławy oleju rzepakowego. Na szczęście w wyniku prac hodowlanych udało
się uzyskać odmiany rzepaku, które są całkowicie pozbawione tego kwasu i to
właśnie wyłączni z nich pozyskiwany jest w dzisiejszych czasach olej rzepakowy.
W sklepach możemy kupić przede wszystkim olej
rafinowany ze względu na najwyższą wydajność tego procesu. Olej rafinowany powinien być bezwonny, w
kolorze słomkowym o neutralnym smaku. Olej rafinowany może być znacznie dłużej przechowywany
ponieważ w procesie rafinacji usuwamy z niego katalizatory procesu utleniania.
Posiada on również większą odporność na procesy termiczne. Pamiętaj, jeśli
chcesz smażyć lub piec ciasto z dodatkiem oleju używaj oleju rzepakowego
rafinowanego.
N a sklepowych półkach możemy również znaleźć olej
tłoczony na zimno, który pozyskiwany jest w procesie w którym temperatura nie przekracza
50 C. Są to oleje, które nie są poddawane procesowi rafinacji, dlatego ważne by
były pozyskiwane z surowców wysokiej jakości. Olej tłoczony na zimno idealny jest do potraw
które nie są podawane obróbce termicznej np. różnego rodzaju sałatki, sosy. Sposób wytwarzania oleju
rzepakowego niema istotnego wpływu na zawartość w nim kwasów tłuszczowych. Olej
rzepakowy jest bogatym źródłem NNKT (
niskonasycone kwasy tłuszczowe) szczególnie kwas linolowy ( z rodziny kwasów
omega-6), alfa-linolenowy ( z rodziny kwasów omega-3). Cechuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-6
do omega 3, który powinien wynosić 2:1.
Zawiera on tylko ok7 % niepożądanych w diecie nasyconych kwasów
tłuszczowych. Olej rzepakowy zawiera
znaczną ilość kwasu oleinowego, który reguluje zawartość cholesterolu frakcji
LDL ( cholesterol niepożądany w naszym organizmie), zawiera również znaczną
ilość steroli roślinnych, beta karotenu, witaminy K oraz E.
Dlatego jeśli zastanawiasz się jaki olej wybrać my
proponujemy olej rzepakowy !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz