KARP
Historia
karpia i jego popularność zaczęła się od Śląska to tam za pośrednictwem
Austriaków i Czechów trafił na Polskie stoły. Karp początkowo był rybą bardzo drogą,
dlatego stał się symbolem bogactwa i dostatku. Jego obecność na wigilijnym
stole, a także łuska karpia schowana do portfela gwarantuje nam pomyślność
finansową przez cały rok.
W 100 g gotowanego karpia znajduję się 110
kcal. Karp w galarecie z warzywami 136
kcal. Smażony karp na oleju bez panierki 185 kcal. Dlatego jeśli jesteś na diecie,
proponujemy wybrać karpia w galarecie, zamiast smażonej ryby, która jest daniem
wysokokaloryczny.
BARSZCZ Z USZKAMI
Barszcz z uszkami
to tradycyjna polska zupa podawana w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Wigilijny
barszcz jest zupą postną, gotowaną jedynie na suszonych grzybach i włoszczyźnie,
a nie na wywarze mięsnym. Przygotowywany jest na zakwasie buraczanym. W
ostatnich latach barszcz coraz częściej przygotowywany jest z koncentratu.
Czysty
barszcz czerwony w 100ml zawiera 34kcal. Sam barszcz zawiera niewiele kalorii,
jego kaloryczność znacznie podnosi dodatek uszek. Dodatek 5 małych uszek
zwiększa już jego kaloryczność o 90 kcal. Porcja 200 ml zupy i 10 uszek to
około 250 kcal.
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa
przygotowywana jest na wywarze warzywnym z dodatkiem grzybów. Przygotowywana z
różnych gatunków grzybów, podawana często z kluskami lub makaronem, zabielana
śmietaną.
W 200ml zupy
grzybowej znajduje się ok. 60 kcal. Porcja grzybowa z makaronem, kluskami może
osiągnąć już nawet ok. 300kcal. Wpływ na kaloryczność zupy ma także zawartość
tłuszczu w śmietanie, którą zabielana jest zupa. Należy również pamiętać, że
grzyby są ciężkostrawne, dlatego dodajemy do nie przyprawy ułatwiające trawienie
takie jak czarny pieprz, koperek. Grzyby poza walorami smakowymi wnoszą do naszej
diety znikomą wartość odżywczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz